A vendéglátásban használt műanyag elviteles dobozok megoldást jelentenek az ételek és italok szállítására. Az ilyen típusú dobozok általában lezárhatók, így az ételek és italok biztonságosan szállíthatók és tárolhatók. Számos szempont szerint csoportosíthatjuk őket, pl. anyaguk, színük, formájuk, űrméretük, felhasználásuk, stb. szerint. Az elviteles nem mikrózható műanyag dobozokat rendszerint PET (Polietilén-tereftalát), PVC (poli vinil-clorid), PS (polistirol) anyagokból gyártják. Színük legtöbbször fehér vagy fekete ill. áttetsző. Ez utóbbit abban az esetben használják, ha az étel megjelenése fontos szempont. Kerek ill. ovális formájú dobozokat a folyékony ételekhez, salátákhoz, desszertekhez alkalmazzák, míg a szögleteseket a nem túl meleg ételekhez és a süteményekhez. Felhasználásuk szerint a nem mikrózható műanyag elvitekles dobozok többnyire saláták, sütemények, savanyúságok és a nem túl meleg ételek tárolására, szállítására szolgál.