Kedves Ügyfeleink!

Ünnepi nyitva tartás!
Október 15. ZÁRVA
Október 31. ZÁRVA
November 1. ZÁRVA

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/932-8391

HÍrek

A lebomló poharak előnye, felhasználása és ártalmatlanítása

2022.06.15 09:25
A lebomló poharak előnye, felhasználása és ártalmatlanítása

Épp most fogyasztottunk el egy finom burritót és hozzá egy jéghideg italt a közeli food truckból - a dobozon és a szósztartály alján az látható, hogy komposztálható, illetve kaptunk még az ebédhez egy lebomló poharat is. Nos, ilyenkor vagyunk bajban, mikor próbáljuk eldönteni, hogy mit is kezdjük ezekkel.

A vállalatok ma már társadalmilag sokkal felelősebben gondolkoznak. Ez izgalmas és ígéretes, de egyben zavaró is lehet a fogyasztók számára. A meghatározások néha homályosak, és nem lehet tudni, mekkora hatással is van az az adott termék a környezetre. Csak remélni lehet, hogy a komposztálható edényünk valóban komposztálható.

A lebomló, a biológiailag lebomló és a komposztálható 

A lebomló termékek teljesen hétköznapi műanyag eszközök, amelyek bizonyos idő elteltével apró darabokra lebomlanak. Nem semmisülnek meg teljesen, mint ahogy azt sokan közülünk hiszik, hanem szabad szemmel nem látható mikroműanyagokra töredeznek, és ezek szétszóródva több száz évig is megmaradnak a tengerben vagy a szárazföldön. 

Ezzel ellentétben a biológiailag lebomló termékek ténylegesen lebomlanak. De azt fontos hozzátenni, hogy csak speciális körülmények között. Ugyanis szükség van különféle mikroorganizmusokra és gombákra, valamint UV fényre és meleg hőmérsékletre is.

A komposztálható termékek teljesen lebomlanak, és ennek következtében nem keletkeznek káros termékek. A komposztáláshoz megfelelő környezetben ez általában egy éven belül megtörténik. Azonban azt érdemes megjegyezni, hogy hiába teszik rá ezekre a komposztálható címkét, sokszor nem elég bedobni őket a házi komposztunkba.

 

A lebomló poharak anyagai

A lebomló és komposztálható poharak speciális anyagokból készülnek, a legtöbb esetben főleg növényi eredetű termékekről van szó, amelyek vízzel, talajjal és légköri hatásoknak kitéve idővel könnyen lebomlanak. 

Ma különféle típusú matériák állnak rendelkezésre a piacon ezeknek a fenntartható tárgyaknak a gyártásához. Mint például a cellulózpép, amelyet cukornádból vonnak ki, és többször átpréselnek a nagyobb ellenállás érdekében. De ide sorolható még a PLA is, amely a műanyaghoz hasonló tulajdonságokkal bír, de teljes mértékben a kukoricában, a répában és a cukornádban előforduló cukrokból nyerik. Végezetül pedig a bambusz, amely az ellenálló képességéről ismert fafajta.

 

Felhasználásuk

Ezek a tányérok és poharak hatékony alternatívát jelentenek a műanyag helyett, és szerencsére garantálják a mindennapi használatot is. A modern technológiák lehetővé tették olyan tartós termékek előállítását, amelyek képesek órákon át tárolni a folyadékokat anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy az edények alja megsemmisül.

Különösen alkalmasak mindazokra a helyzetekre, ahol nem lehet üveg- vagy kerámiatányérokat és poharakat igénybe venni. De a segítségükkel biztonságos tárgyakat biztosíthatunk a kicsiknek anélkül, hogy a véletlen leesés veszélyes szilánkokat szórhatna ki a ház padlójára.

 

Hová dobjuk?

Bár környezetbarát, még az úgynevezett „ökológiai” poharak és tányérok is igényelnek némi odafigyelést az ártalmatlanításhoz. Az a tény, hogy a légköri anyagokkal érintkezve képesek lebomlani, még nem engedheti meg senkinek a zöldfelületek szennyezését, mivel a lebomlási folyamat nem azonnali.

Első lépésként ellenőrizni kell a gyártó által kiválasztott anyagtípust, és követni a hozzá tartozó ártalmatlanítási utasításokat. A legtöbb ilyen termék biztonságosan kidobható a szemetesedénybe, vagy otthoni komposzt előállítására hasznosítható. 

Nos, ennyit szántunk a mai napra. A felmerülő kérdések esetében keress minket bátran!